Executarea lucrarilor

VI. Executarea lucrarilor

        Legea va da (inca) posibilitatea construirii cu lucratori angajati direct de dumneavoastra, indiferent daca lucrarea este pe numele unei persoane fizice sau juridice. Acest mod de lucru se numeste regie proprie si are avantajul reducerii costului final cu cunatumul profitului si cheltuielior indirecte ale potentialei firme de constructii si al tva-ului adaugat peste acestea.
        Regia proprie are si dezavantaje importante: nu exista si nu poate exista un contract intre dumneavoastra si lucratori si, prin urmare, nu aveti pe cine sa trageti la raspundere in cazurile neplacute; nu aveti nici o garantie a calitatii lucrarilor; nu aveti nici garantia ca echipa angajata pentru lucrare isi va termina treaba in timpul stabilit; va trebui sa va ocupati direct de achizitionarea unora sau tuturor materialelor etc.
        In cazul in care faceti o lucrare in regie proprie este foarte important sa apelati la un consultant de specialitate pentru a putea controla mersul lucrarilor, atat tehnic cat si financiar.
        A doua posibilitate este sa angajati o firma de constructii pentru realizarea cladirii. Participarea arhitectului si a dirigintelui de santier este de preferat in aceasta alegere, fiind persoanele cele mai implicate in proiect, cat si in santier.
        Va recomandam ca la alegerea firmei de constructii care va realiza lucrarea sa tineti cont de urmatorele principii: prezentarea generala a firmei, portofoliul de lucrari realizate, modul de asigurare a organizarii de santier, propunerea si tipul contractului de construire, graficul de executie al lucrarilor esalonate in timp, oferta de pret (ofertele primite cu preturi foarte mici sunt fie nedocumentate suficient, fie in lipsa de lucrari; de asemenea, ofertele foarte costisitoare nejustificate financiar nu sunt plauzibile si nu pot fi explicate doar printr-un spor de calitate suplimentar)