Intocmirea proiectului

II. Pasii care trebuiesc urmati in vederea intocmirii unui proiect sunt:

1. Faza de ofertare si incheiere a contractului, pe baza portofoliului de lucrari sau a unei schite de proiect insusita de dumneavoastra.
2. Depunerea actelor si obtinerea certificatului de urbanism de catre noi sau de catre dumneavoastra. In cazul interventiei pe cladiri vechi este necesara intocmirea unui raport de expertiza tehnica, de catre un expert atestat M.L.P.A.T. In toate cazurile este necesar un studiu geotehnic, intocmit de catre un inginer autorizat.
3. Intocmirea unei schite de proiect, daca acest lucru nu s-a intamplat la faza 1. Modificarea acestei schite conform cu cerintele dumneavoastra si definitivarea solutiei de arhitectura.
4. Intocmirea temelor si inaintarea lor catre inginerii de specialiati. Din acest moment modificarile la proiect se fac cu mai mare dificulate, implicand si specialitatile.
5. Intocmirea proiectului proiectul de autorizare a constructiei (DTAC) Acest proiect este necesar pentru obtinerea avizelor, acordurilor si a autorizatiei de construire. Depunerea acestor documentatii la autoritatile competente.
6. Intocmirea proiectului de executie (DE) care este compus din proiectul tehnic, detaliile de executie si antemasuratori - cantitatile de lucrari necesare pentru realizarea investitiei.
        Exista posibilitatea contractarii proiectarii doar pana la faza DTAC. Aceasta va duce la o economie initiala, dar care va determina cresterea importanta a costurilor de executie, mai ales in absenta antemasuratorilor si va da posibilitatea aparitiei unor rezolvari tehnice inadecvate, cu cheltuieli ulterioare pentru remedierea problemelor.